Sezona 2012

Luka Beograd

PUTNIČKO PRISTANIŠTE

Nautičko-turistička sezona u Beogradu otvorena je 24.03.2012, uplovljavanjem prvog broda „River Adagio" u ranim jutarnjim satima na Međunarodno putničko pristanište Luke „Beograd". Oko 160 turista iz Sjedinjenih Američkih Država boraviće u Beogradu, a u okviru dvanaestodnevne ture pod nazivom „Istočna Evropa do Crnog mora" u organizaciji renomiranog turoperatora Grand Circle Travel. Turistička organizacija Beograda i Luka „Beograd" ovim povodom pripremile su poklon pakete i posluženje za goste, u pratnji folklorne grupe umetničkog centra Talija.

Prema aktuelnim najavama, u toku ovogodišnje sezone, Beograd bi trebalo da poseti oko 450 brodova i više od 55.000 turista. Prošlogodišnja sezona 2011. završena je najbrojnijom posetom do sada, dolaskom 445 brodova i oko 58.000 turista, a ukoliko se ispune i ovogodišnja očekivanja i najave da će pristati 471 brod, biće zabeležena još jedna godina sa rekordnom posetom, što govori da je Beograd sve atraktivnija destinacija na nautičkoj karti Dunava. Krstarenje Dunavom atraktivno je za turiste iz USA, Nemačke i Velike Britanije, kao i iz Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije koji boraveći u Beogradu posećuju istorijske, kulturne i zabavne sadržaje, a među najposećenijim su Beogradska tvrđava, Hram Svetog Save, Muzej 25. Maj, Knez Mihailova ulica, ali i brojni drugi lokaliteti. U drugoj polovini godine očekujemo najave za nekoliko dodatnih pristajanja u sklopu „novogodišnjih krstarenja".

Kako bi svi putnici bili informisani o gradu i njegovim sadržajima putnicima će na pristaništu svakodnevno biti na raspolaganju info centar Turističke organizacije Beograda sa mnogobrojnim promotivnim materijalima. U cilju pružanja kompletnih usluga i zadovoljenja svih potreba putnika na Međunarodnom putničkom pristaništu Luke „Beograd" svakodnevno će raditi i menjačnica, bankomat i prodavnica sa bogatim asortimanom suvenira, delikatesnih proizvoda hrane i pića, tradicionalnih predmeta i autentične narodne nošnje, proizvoda koji prenose i promovišu autentični duh naše zemlje.

U toku turističke sezone, turisti koji borave u gradu, ali i Beograđani, imaće priliku da osete prijatnu atmosferu i kroz manifestacije koje se organizuju u okviru promocije reka Save i Dunava, a to su Beogradski karneval brodova, Beogradski latino maraton, Dani Dunava, ekološki programi i Fiš fest.